Een dubbele straf voor Go Ahead-hooligans? Zo voelt het wel voor zes mannen uit Deventer en Twello. Burgemeester Ron König heeft hun een last onder dwangsom opgelegd vanwege bloederige vechtpartijen – ook met hooligans van aartsvijand PEC Zwolle. Die moeten van tafel, vinden ze. Maar zover lijkt het – voor de meesten – niet te komen.
Castor van Dillen 22-06-23, 19:00 Laatste update: 22-06-23, 20:21
Voor burgemeester König leveren de zes Go Ahead-hooligans inmiddels een waar hoofdpijndossier op. Ze zijn vaker betrokken bij incidenten. Maar na augustus 2021 was de maat voor hem vol. Op de Raalterweg kwam het toen tot een bloederige confrontatie met PEC Zwolle-hooligans.
Dwangsom aan de broek
De zes mannen kregen een last onder dwangsom aan de broek van König: 2500 euro per keer hangt ze boven het hoofd als ze zich weer in het openbaar misdragen. Zo hoopt de burgemeester ‘nieuwe fouten’, zeker in een tijd waarin voetbalgeweld toeneemt, te voorkomen. Als de supporters zich één jaar lang gedragen, verdwijnt de dwangsom van tafel.
De hooligans zijn het daar niet mee eens. Ze vinden dat ze gezocht worden door de burgemeester en zo dubbel gestraft worden. Want de mannen kunnen tegelijkertijd ook een ‘gewone’ straf verwachten, als ze bijvoorbeeld na een vechtpartij zijn aangehouden door de politie.
Op de stoel van de rechter?
Als één groep zijn ze daarom naar de Zwolse bestuursrechter gestapt. ‘Buitenproportioneel’, noemde hun advocaat, Alwin Maarsingh, de dwangsommen afgelopen maand. Maarsingh vond dat de ‘burgemeester op de stoel van de rechter ging zitten’. En daarom moesten deze ‘boetes’ van tafel.
De Go Ahead-hooligans krijgen echter nul op hun rekest. Van de rechter mogen de dwangsommen van burgemeester König gewoon blijven staan. Op één uitzondering na. Want bij één van de hooligans ziet de rechter weinig kans op herhaling.
Ja, stelt de rechter, deze relschopper is in augustus 2021 betrokken geweest bij de bloederige confrontatie met PEC-hooligans. Maar uit de archieven blijkt ook dat deze man zich niet eerder schuldig heeft gemaakt aan het verstoren van de openbare orde. Voor de vijf andere hooligans geldt het tegenovergestelde.
Gevaar voor herhaling
Gevaar voor herhaling zou voor de hand liggen, stelt de rechter. Zo zijn een paar van deze Eagles-supporters betrokken bij de jeugdgroep Deventer Young Boys. Die zou ‘stelselmatig overlast veroorzaken’ rondom de wedstrijden van Go Ahead Eagles, en bovendien door willen groeien als voetbalhooligans.
En dat ‘dubbel straffen’ dan? De rechter geeft aan dat dit wettelijk gezien gewoon kan. De last onder dwangsom en een eventuele strafrechtelijke vervolging staan los van elkaar. Zo’n dwangsom wordt opgelegd om herhaling in de toekomst te voorkomen, stelt de rechter, en een straf volgt na iets wat al gebeurd is.
Het is een bestaand instrument in de gereedschapskist van burgemeesters, maar ze gebruiken het heel weinig
Jan Brouwer, Hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen
König kan dus doorgaan met deze vrij unieke aanpak van hooligangeweld in Nederland. Afgelopen maand waren experts nog zeer enthousiast hierover. ,,Het is een bestaand instrument in de gereedschapskist van burgemeesters, maar ze gebruiken het heel weinig. Uit onwetendheid, denk ik’’, zei Jan Brouwer, hoogleraar algemene rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, tegen de Stentor.
Onduidelijk is of de zes Go Ahead-hooligans in hoger beroep gaan. Hun advocaat, Maarsingh, kon donderdag nog niet op de uitspraken van de rechter reageren. Hetzelfde gold voor burgemeester König.