Justitie moet op zoek naar ‘de professor’ voor strafzaak tegen verdachten drugsfabriek in Den Nul

Wie is de professor? Waarom kwam de gouden tip over een groot drugslab in het dorpje Den Nul tussen Olst en Wijhe uit Limburg? Een overdaad aan nieuwe vragen heeft de strafzaak tegen verdachten achter een professionele drugsfabriek in zeecontainers vandaag een verrassende wending gegeven.

Anne Boer 13-07-23, 18:00

Het openbaar ministerie kreeg de opdracht van de rechtbank meer verdachten op te sporen en te verhoren.

Dat gebeurde op aandrang van advocaat Alwin Maarsingh. Hij veegde flink de vloer aan met het onderzoek. Volgens hem laat justitie belangrijke verdachten lopen en vervolgen ze alleen ‘onderknuppels’, zoals zijn 47-jarige cliënt, Joseph E. uit Sierra Leone.

Justitie vervolgt naast deze Joseph de 70-jarige voormalige hoefsmid en paardenfokker Jan G. uit Olst, de eigenaar van de grond waarop het drugslab is ontdekt.

Acht verdachten

Maarsingh somde in een vlammend betoog op dat er naast deze twee nog acht verdachten in het dossier staan. Zes daarvan zijn zelfs met naam en toenaam bekend, omdat hun dna is aangetroffen in het lab. Van drie personen is volgens Maarsingh uit die sporen af te leiden dat ze bij het productieproces van amfetamine betrokken kunnen zijn geweest.

Dat zijn onder anderen de specialistische ‘koks’, zonder wie het onmogelijk is drugs te produceren, en iemand die bekendstaat als ‘de professor’.

Boodschappen

Maarsingh beweert dat zijn cliënt alleen hand- en spandiensten verrichtte, zoals vervoer van personen en boodschappen doen. ,,Waarom wordt hij wel vervolgd en de anderen niet?’’

Volgens justitie is er een afweging gemaakt op basis van dna-sporen en is de capaciteit bij het openbaar ministerie niet zodanig dat alles tot in detail kan worden uitgezocht.

Maandag vroeg Maarsingh al schriftelijk om extra onderzoek. Die wens nam de meervoudige kamer van de rechtbank in Zwolle zo serieus dat op het allerlaatste moment de inhoudelijke behandeling van de zaak, inclusief strafeis, is afgeblazen en uitgesteld tot oktober.

De geplande zittingstijd werd gebruikt om te beslissen over de onderzoekswensen van de advocaat. Dat viel voor een belangrijk deel in zijn voordeel uit. De rechtbank gaf justitie opdracht andere verdachten op te sporen en te verhoren.

Onbegrijpelijk

Volgens de advocaat is dat van groot belang voor een eerlijk proces. Hij maakte een vergelijking met een moordzaak met vijf daders. ,,Als justitie de pijlen dan richt op één verdachte en die veroordeelt, neemt niemand dat voor lief. Dat is onbegrijpelijk en onacceptabel, ook in de publieke opinie.’’

Het drugslab in Den Nul is op 28 augustus 2022 vorig jaar ontdekt bij een inval door de politie. Het zou sinds september 2021 in gebruik zijn.

Limburg

Maarsingh onthulde dat de politie het drugslab op het spoor kwam na een anonieme tip bij de politie. Die tip kwam binnen bij de eenheid Limburg en was uiterst gedetailleerd. Daaruit leidt de advocaat af dat de drugsbende achter het lab de boel zelf heeft opgeblazen.

,,Dat zie je wel vaker gebeuren, of na heibel onderling of door andere risico’s. Een maand voordat het lab is opgerold, kwam naar buiten dat er in verband met dijkverzwaringswerkzaamheden een tijdelijke weg over het perceel komt. Dat zou waarschijnlijk voor te veel exposure zorgen.’’

Enorme tegenvaller

Voor grondeigenaar Jan G. is het extra onderzoek een enorme tegenvaller: hij moet langer wachten op een vonnis. De man blijft zeggen dat hij erin is geluisd en dat een drugsbende misbruik van hem heeft gemaakt. Hij zou zijn containers voor een heel ander doel hebben verhuurd.

G. is op vrije voeten, maar kan niet veel beginnen omdat er beslag is gelegd op zijn eigendommen. De reden is dat grond rond het drugslab ernstig is vervuild met chemicaliën die bij de productie van amfetamine zijn gebruikt. De gemeente heeft de schoonmaakkosten berekend op 360.000 euro en wil dat Jan G. dat betaalt.

De andere verdachte zit sinds zijn aanhouding in januari in de gevangenis. Omdat de man geen vast adres in Nederland heeft, wil justitie hem in een cel houden tot de straf is bepaald.

1 miljoen

Justitie sloeg hem aan voor meer dan 1 miljoen euro. Dat zou hij hebben verdiend met de drugsproductie. Twee dagen na de e-mail van advocaat Maarsingh heeft het openbaar ministerie dat bedrag al verlaagd tot 262.000 euro, zo gaf de officier van justitie tijdens de zitting toe.

MEER NIEUWS