Max (21) in tranen over gevaarlijke verzameling in Deventer studentenkamer: ‘Ik schaam me echt kapot’

VIDEO, ,Bij brand was de boel de lucht in gevlogen”, realiseerde de 21-jarige Max R. zich donderdag over de enorme collectie munitie die hij in de zomer van 2019 op zijn studentenkamer in Deventer had liggen. De vondst van een rokende fosforgranaat maakte dat zijn hele straat werd ontruimd.

In allerijl werden op 11 augustus 2019 meerdere woningen in de binnenstad van Deventer ontruimd na de ontdekking van een waar wapenarsenaal op de studentenkamer van Max R. De fanatiek verzamelaar van oorlogstuig uit de Tweede Wereldoorlog stond die dag ongewild in het middelpunt van de belangstelling toen een van zijn fosforgranaten begon te lekken. Hij legde de granaat in de tuin neer toen deze een klein beetje begon te roken.

Hulpdiensten

Max was er al weer met zijn metaaldetector op uitgetrokken toen omwonenden door de steeds dikker wordende rook de hulpdiensten inschakelden. Omdat al snel duidelijk werd dat het om een granaat uit de oorlog ging en omdat er sterke vermoedens waren dat Max meer in huis had, werd de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ingeschakeld.

Tegenover de rechters vertelde Max over die bewuste dag. Hij was zijn collectie in zijn studentenkamer aan het schoonmaken en uit ‘een tube’ lekte een dikke vloeistof, die licht begon te roken. Uit voorzorg legde hij de tube, die een fosforgranaat bleek, in de tuin om te laten afkoelen.

Op dat moment werd aangebeld door een vriend met wie hij naar Enschede zou gaan om te graven naar spul uit de oorlog. ,,Het roken was toen gestopt, dus ik vergat die tube verder.” Volgens omwonenden stond korte tijd nadat hij wegging de hele tuin in de rook.

Erg gevaarlijk

Zeker 883 stuks munitie en 20 granaten werden voorzichtig uit zijn studentenkamer gedragen. Ook lagen er 21 granaten uit de twee wereldoorlogen, waarvan er 5 volgens de EOD erg gevaarlijk waren. In totaal lag er voor zeker een kilo aan springstof op zijn studentenkamer.

De officier van justitie vroeg Max of hij enig idee had in welk gevaar hij zichzelf en zijn buurt bracht. ,,Dat bij een brand de boel de lucht in was gegaan. Ik schaam me kapot. Als ik had geweten dat het zo gevaarlijk was, had ik het nooit meegenomen.”

Een onvoorwaardelijke celstraf vond de officier niet op zijn plaats, omdat het om een verzameling gaat van oud materiaal, waarbij het nooit de bedoeling was de explosieven te gebruiken. Hij eiste 120 uur werkstraf en twee maanden jeugddetentie voorwaardelijk. Hoewel Max meerderjarig was, vindt de officier een jeugdstraf op zijn plaats. De celstraf is als stok achter de deur omdat bij verzamelaars het bloed nog wel eens wil kruipen waar het niet gaan kan, stelde de officier.

Het nieuws leverde hem destijds de nodige bedreigingen via social media op, zei Max. ,,‘Ik moet je niet zien, want dan pak ik je aan’, dat soort berichten. Dagenlang.”

Menselijke schedel

Dat de zaak uit 2019 nu pas voor de rechter komt, heeft onder meer te maken met de vondst van een schedel in zijn kamer. De politie wilde zeker weten dat het verhaal van Max, dat hij de schedel van een Duitse soldaat opgroef in Oekraïne, waar was. Het bleek niet te kloppen. Een vriend van hem had de schedel uit een graf gehaald, zei hij op de zitting. ,,Ik wilde het niet lastig maken voor hem.”

Hoe heftig en gevaarlijk de granaten ook waren, in deze zaak past geen straf meer, zei advocaat Alwin Maarsingh. ,,Hij heeft zijn lesje echt geleerd.” Hij vroeg een rechterlijk pardon omdat Max al voldoende is gestraft. Ook een voorwaardelijke straf vindt hij niet passend. In januari vorig jaar trad de politie zijn woning nog binnen om te onderzoeken of hij een nieuwe verzameling had. Dat bleek niet het geval. ,,Ik heb sinds die dag geen kogelpatroon meer aangeraakt”, zei Max in tranen.

De rechtbank doet op 3 februari uitspraak.

MEER NIEUWS