Vier verdachte leden van een criminele bende zouden onder meer wiet gekweekt hebben op steenworp afstand van het politiebureau in IJsselmuiden. Twee van hen worden binnen een week verlost van hun enkelband, bleek vandaag op de zitting.
Michiel Satink 05-04-18, 10:36 Laatste update: 08-07-21, 13:52
Het viertal heeft volgens het Openbaar Ministerie vele tonnen verdiend met de kweek van en handel in hennep. Op 13 juni vorig jaar deed de politie invallen in IJsselmuiden en Deventer. Vlak achter het politiebureau in IJsselmuiden zat een hennepkwekerij verscholen aan de Baan. In caravans in een loods zou wiet gekweekt zijn.
Bendeleider
Aan de Arnsbergstraat in Deventer werd zeven kilo henneptoppen gevonden. De 31-jarige Tonie M. uit Deventer wordt door het OM als bendeleider gezien. Zijn naam kwam ook al voor in de megazaak Molengat. Die zaak ging om de verkoop en transport naar Duitsland van 180 kilo wiet vanuit een woonwagenkamp aan de Cascadestraat in Zwolle. Ook de 30-jarige Danny H. uit Zwolle komt in dat dossier voor. Daarnaast zijn Wim M. (36) en Brayn B. (22) uit Deventer verdachten.
Afgeluisterd
De bende was zeer succesvol in criminele zaken, denkt het OM. Tegen elke verdachte lopen zogeheten ontnemingsvorderingen van twee tot drie ton. Het OM meent dat ze die bedragen hebben witgewassen. Bewijzen voor die feiten komen volgens de officier van justitie uit afgeluisterde gesprekken. Ook zijn bij enkele verdachten wapens aangetroffen. Alleen de eerste twee verdachten zitten vast.
Enkelband
De andere twee liepen vrij rond maar werden in hun vrijheid beknot door een enkelband. Advocaten Jan Vlug en Alwin Maarsingh vonden het tijd die banden te verwijderen. ,,Als mijn cliënt tot de behandeling van de zaak in september aan de enkelband zit, dan loopt hij er zo’n 300 dagen mee rond.” De rechtbank wil dat de enkelbanden binnen een week doorgeknipt worden. ,,Maar ga het niet zelf doen, heren”, waarschuwde de voorzitter. In september wordt de strafzaak inhoudelijk behandeld.