Go Ahead-hooligans staan lijnrecht tegenover Deventer burgemeester: ‘Is het een keer klaar?’

VIDEOZes Go Ahead-hooligans liggen in de clinch met Ron König. Na bloederige vechtpartijen – ook met aartsvijand PEC – heeft de Deventer burgemeester de Eagles-aanhangers een last onder dwangsom opgelegd. Onterecht, vinden ze. Gaat het hier om een dubbele straf of om een serieuze waarschuwing, zoals König het ziet?

Castor van Dillen 10-05-23, 18:12 Laatste update: 11-05-23, 16:17

,,Als er een wedstrijd met een beetje risico is, heb ik de politie ’s morgens al voor mijn huis staan’’, zegt een van de Go Ahead-hooligans – een bekende onder supporters – die de dwangsom van tafel wil hebben. Hij zit woensdagmiddag bij de Zwolse bestuursrechter. Een boete van 2500 euro per keer hangt hem boven het hoofd als hij zich weer in het openbaar misdraagt. Vijf vrienden uit Deventer en Twello en zijn zoon kunnen hetzelfde overkomen.

Maat is vol

Want de maat was vol voor burgemeester König. Zeker na een bloederige confrontatie tussen hooligans van PEC Zwolle en Go Ahead Eagles op 21 augustus 2021. Die zaterdag worden rake klappen uitgedeeld én geïncasseerd midden op de Raalterweg, een drukke doorgaande weg net buiten Deventer.

Een video die rondgaat in Telegramgroepen toont een man die languit op het asfalt ligt. Hij lijkt bewusteloos. ,,Hij gaat dood, hij gaat dood’’, schreeuwt iemand. Deelnemers aan deze confrontatie zijn veelal geen onbekenden bij de politie.

Voor burgemeester König is het reden om later dat jaar een last onder dwangsom op te leggen. De dreigende ‘boete’ is een drukmiddel dat gemeenten mogen inzetten om te voorkomen dat mensen of bedrijven de wet blijven overtreden. In heel het land worstelen burgemeesters met toenemend hooligangeweld.

,,Het is een serieuze waarschuwing’’, stelt de advocaat van König. Die is volgens hem op zijn plaats, omdat deze hooligans vaker bij vechtpartijen betrokken zijn. ,,Al die incidenten en veroordelingen hebben er blijkbaar niet toe geleid dat men van het ingeslagen pad afwijkt. Burgemeester König hoopt te bereiken dat het een keer klaar is.’’

Niet rustig geworden

,,De burgemeester wil niet iedereen een last opleggen. Maar hij dient ook het algemeen belang. Het gaat hier om openbare geweldpleging’’, vervolgt de advocaat van König. ,,Het is ook in het belang van de slachtoffers dat er aan die last wordt voldaan.’’ Na de vechtpartij in de zomer van 2021 is het niet rustig geworden.

Meerdere Go Ahead-hooligans erkennen dat ze de afgelopen jaren een keer 2500 euro hebben moeten betalen. Want ze zouden toch wéér betrokken zijn geweest bij (gewelds)incidenten, onder meer bij de huldiging van Go Ahead in mei 2022. ,,Je moet gewoon betalen. Want als je dat niet doet, komt er invorderingsrente en dergelijke bij’’, zegt één van hen.

Oneens met dwangsommen

De hooligans zijn het niet eens met de dwangsommen. Ze hebben het gevoel gezocht te worden door zowel het Openbaar Ministerie als de burgemeester. ,,Als er ergens tien vreemde mensen staan, en ik sta erbij, geven ze één man door’’, schetst één van hen een situatie waar hij niets mee te maken had.

Een eerder bezwaar helpt niet, dus daarom gaan de zes Go Ahead-hooligans nu in beroep. En daarvoor zijn ze woensdagmiddag bij de bestuursrechter. Hun advocaat Alwin Maarsingh vindt het ‘buitenproportioneel’ dat de hooligans nu soms twee keer moeten boeten voor een misdraging.

Ik moet er niet aan denken dat ik geconfron­teerd wordt met een boete van 2500 euro

Alwin Maarsingh, Advocaat Go Ahead-hooligans

,,De burgemeester meent dat een dwangsom redelijk verhouding staat met het te dienen doel. Dat betwist ik. 2500 euro is veel meer dan een normaal inkomen. Ik moet er niet aan denken dat ik geconfronteerd wordt met een boete van 2500 euro’’, aldus Maarsingh.

Burgemeester op de stoel van de rechter

De advocaat van de Go Ahead-hooligans ziet het zo: de burgemeester deelt geldstraffen uit aan hooligans, terwijl er ook via een rechter of een officier van justitie straffen of boetes worden opgelegd. ,,De burgemeester gaat nu op de stoel van de rechter zitten’’, aldus Maarsingh.

Er wordt gedaan alsof de burgemees­ter een boete oplegt. Maar het is geen boete, maar het is een dwangsom om herhaling te voorkomen

Advocaat Gemeente Deventer

De advocaat van burgemeester König is het daar niet mee eens. ,,Als er iemand vervolgd wordt, betekent dat niet dat je geen last onder dwangsom kunt krijgen. Er wordt gedaan alsof de burgemeester een boete oplegt. Maar het is geen boete, maar het is een dwangsom om herhaling te voorkomen. Dat is een fundamenteel verschil.’’

De rechter doet binnen zes weken uitspraak.

MEER NIEUWS