Het begon allemaal met een gestolen lokfiets. Maar wanneer de politie begin dit jaar in de zoektocht naar de tweewieler bij een chalet in Putten aanklopt, draait de zaak compleet. In het huisje ligt 20 kilo cocaïne. Geschatte straatwaarde: zes ton. Een vader (54) en zoon (16) uit het Verenigd Koninkrijk worden opgepakt. Gisteren stond pa voor de rechter en deed zijn verhaal.
Petra van Walraven 20-08-22, 11:13 Laatste update: 21-08-22, 15:43
Advocaat Alwin Maarsingh van de Brit D.H. heeft zo zijn vraagtekens bij de gang van zaken. Want waren ze wel op zoek naar een lokfiets? De vondst hangt namelijk van toevalligheden aan elkaar. En daarbij: waarom is voor een gestolen fiets een politiemacht van een tiental agenten op de been gebracht?
Het was in een periode dat er in Putten veel elektrische fietsen werden gestolen. Op 22 januari werd een lokfiets met tracker neergezet bij een supermarkt. De politie had een 36-jarige Puttenaar in het vizier, als mogelijke dader. Wat wil het toeval? Die lijkt uiterlijk volgens de politie op de Brit die later is aangehouden. En heeft een kompaan, die op hetzelfde bungalowpark verblijft, vorig jaar nog in het chalet dat dit keer door de Brit was gehuurd. De fiets bewoog zich die dag naar dat park, kon de politie zien.
Worsteling in chalet
Die 22ste januari klopte de politie aan bij het betreffende chalet. Er ontstond een worsteling met de huurder, de Brit, die aanvankelijk niet door had dat het om politie ging. De politie had vanwege de gelijkenis in de eerste seconden niet door dat het niet om de gezochte fietsendief ging. Hij werd hardhandig in de boeien geslagen.
Een agent was inmiddels binnen, waar de tiener zich nog bevond. H. riep heel hard naar hem: politie, politie, om aan te geven dat het geen overvallers waren. Volgens H. zou de politie in het Engels gezegd hebben: ‘waar is de drugs’, zonder het ook maar over een fiets te hebben. De politie noteerde dat de man vrij snel zei: ‘ik weet waar jullie op uit zijn’, en uit zichzelf de doos hebben aangewezen waarin 20 pakketten met een kilo cocaïne elk zaten.
H. erkent het bezit van de cocaïne, en ook dat hij in de periode vanaf half december vorig jaar twee keer pakketjes heeft vervoerd, in opdracht van anderen. Hij had geen keus, laat hij de tolk vertalen. De steigerbouwer uit Oxford was werkloos geraakt en was met zijn puberzoon aangewezen op een liefdadigheidsinstelling voor onderdak.
Pistool in de mond
Stomtoevallig trof hij een schoolkameraad van vroeger, die hem wel uit de shit wilde helpen met een lening. Op zeker moment kon H. de aflossing van 500 pond per maand niet meer betalen en kwam er een gesprek met de schuldeiser. Die had echter twee potige mannen meegenomen. Ze zetten hem het pistool in de mond en dwongen hem klusjes voor hen te doen om de schuld af te betalen. Anders zouden hij of zes kinderen het loodje leggen.
De Brit nam de dreiging zeer serieus en ging in opdracht aan de slag. Hij moest een huisje op 80 kilometer afstand van Amsterdam huren, dat werd Putten. Dit keer moest hij de coke ophalen bij een hotel in Almere, dan zou hij verdere instructies krijgen waar de buit heen moest. Zover is het dus niet gekomen. Twee keer eerder had hij, zoals hij uit zichzelf vertelde, wel geslaagde transporten uitgevoerd: een keer in Nederland, een keer in België.
‘Vakantie’ in Putten
Zijn 16-jarige zoon nam hij mee, een van zijn zes kinderen over wie hij gezag heeft, omdat hij doodsbang was voor zijn lot als die achterbleef in Oxford; hij moest wel. De jongen zou niets geweten hebben van de duistere zaakjes van zijn vader: het was een vakantie in Putten.
Raadsman Maarsingh kon, zoals hij zegt, er de vinger niet achter krijgen dat het een onrechtmatige aanhouding is geweest – en daarmee de vondst moest worden uitgesloten van het bewijs. Hij voerde alleen verweer tegen de strafmaat. Vermindering voor de wijze waarop de aanhouding is gegaan, het verblijf in de gevangenis is extra zwaar omdat de Brit geen familie op bezoek heeft gehad vanwege de luchtvaartperikelen, en ten slotte de angst waarom hij eraan was begonnen.
Via zijn oudste zoon van 39 is de Brit te verstaan gegeven dat hij als hij zijn mond houdt over de opdrachtgevers niets hoeft te vrezen bij terugkomst in het VK, maar als hij hun namen noemt hij, of zijn kinderen, in een kist zullen eindigen.
Het OM eist 3,5 jaar cel tegen de vader. Zijn advocaat pleit voor een straf van anderhalf jaar.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.