UPDATE Drie kopstukken van de Omar-drugslijn in Zwolle moeten maandenlang de cel in. Hoofdrolspeler Emin Y. wordt niet bestraft voor het terugschieten toen hij zelf in 2019 onder vuur werd genomen in de wijk Holtenbroek. Justitie wilde hem jarenlang achter de tralies, maar de rechter is het met Emin eens: hij schoot om zich te verdedigen. Y. stond op een dodenlijst.
Ewoud ten Kleij 23-02-21, 13:23 Laatste update: 23-02-21, 19:43
Emin Y. zat in oktober 2019 op de Bachlaan in Holtenbroek in een busje, toen hij onder vuur werd genomen vanuit een passerende Renault Clio. Een kogel schampte zijn schouder; het wapen waarmee werd gevuurd haperde, waardoor het bij die ene kogel bleef. Eenmaal uit zijn auto begon Y. zelf op de Clio te schieten. Hij raakte daarbij de kofferbak en de achterruit.
Noodweer?
Zelfverdediging, claimen Y. en zijn advocaat. De Clio kwam volgens hen terugrijden om de moordpoging alsnog te doen slagen. De bestuurder van de auto zegt juist dat van terugrijden helemaal geen sprake was. Daar gaat ook justitie van uit: Y. zou zelf al schietend in de richting van de Clio zijn gerend en daarmee is volgens de officier van justitie geen sprake meer van noodweer.
De rechtbank honoreert het beroep op noodweer wel. Ze acht bewezen dat Emin schoot en zo een poging doodslag pleegde, maar ontslaat hem vanwege de noodweer van alle rechtsvervolging. Ook al zat er zo’n 10 seconden tussen de eerste beschieting en het terugschieten, Emin had volgens de rechtbank geen andere optie. Vluchten kon niet en doordat de auto stilstond, moest Emin er rekening mee houden dat een nieuwe poging om hem te vermoorden zou volgen.
Dodenlijst
Daarbij speelt een rol dat Emin al enige tijd op een dodenlijst stond. Hij was daarover geïnformeerd door de politie, maar die wilde hem niet beschermen. Daarom schafte Emin zelf een kogelwerend vest en een vuurwapen aan. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij daarmee ’s nachts in een woonwijk zeker acht keer schoot, maar erkent de zelfverdediging. De dreiging van de dodenlijst bleek immers reëel: er werd daadwerkelijk op hem geschoten.
Drugslijn
Emin Y. zit samen met de broers Ali (29) en Emin (27) Z. achter de Omar-drugslijn, die onder andere in cocaïne en xtc-pillen handelde. Het trio heeft het al jaren aan de stok met de mensen achter de concurrerende Ali-drugslijn; de broers Idris en Abas M. staan volgens justitie aan het hoofd van die groepering.
Deze Zwolse drugsoorlog mondde in 2019 en 2020 uit in meerdere schietpartijen en een reeks autobranden. De broers Z. raakten in 2016 al gewond bij een schietpartij; daarvan worden de broers M. dan weer verdacht. Hun zaak loopt nog. Abas M. zou bovendien de schutter zijn geweest die Emin Y. onder vuur nam vanuit de Clio. Volgens de politie stond Emin ook op een dodenlijst van Idris en Abas.
Emin verklaarde twee weken geleden voor de rechtbank in Zwolle dat het conflict niets met drugs te maken heeft, maar dat het gaat om haantjesgedrag.
Y. ontkent alle betrokkenheid bij het dealen van drugs, ondanks telefoontaps en verklaringen van gebruikers en dealers die op hem wijzen. De broers Emin en Ali Z. geven toe te hebben gedeald, maar voor een kortere periode dan waarvoor ze nu worden bestraft.
Omar-drugslijn
De rechtbank veroordeelt het trio voor hun gezamenlijke drugshandel, omdat veel afnemers verklaren dat ze hen herkennen als gezichten achter de Omar-lijn. Emin Y. moet daarvoor 14 maanden de cel in. Bij hem speelt ook wapenbezit mee ten tijde van het terugschieten. Emin Z. is veroordeeld tot 12 maanden cel. Hij had eveneens een wapen in bezit, dat hij van zich af gooide bij zijn arrestatie in juni vorig jaar. Zijn broer Ali Z. is voor de drugshandel veroordeeld tot 10 maanden cel.
Hoger beroep
Emin Y. laat via zijn advocaat Alwin Maarsingh weten tevreden te zijn met het ontslag van rechtsvervolging voor het terugschieten. ,,Hij kan leven met de veroordeling voor het vuurwapenbezit’’, zegt Maarsingh. Emin houdt nog altijd vol niets te maken te hebben met de Omar-drugslijn, maar gaat niet tegen zijn straf in hoger beroep.
Emin Z. gaat dat wel, laat hij weten. Volgens hem is er ondanks de veroordeling ‘geen enkel bewijs’ dat hij ‘iets met iemand samen deed’. Zijn advocaat Cem Polat bevestigt het hoger beroep. In de zaak van Ali Z. is nog geen besluit genomen over een appel.
De officier van justitie bestudeert de vonnissen nog en kan nog geen uitsluitsel geven over een eventueel beroep.