Een verbroken relatie van een Deventer stel liep de afgelopen maanden volledig uit de hand. Van online seksfilmpjes tot confrontaties op de sportschool en het Deventer Stadsfestival: Jan O. (40) kon zijn ex-vriendin niet meer luchten toen hij erachter kwam dat zij meermaals zou zijn vreemdgegaan. Zelfs vlak voor de zitting bij de rechtbank in Zwolle ging het weer mis.

Jeroen Achtereekte 09-08-24, 19:00 Laatste update: 09-08-24, 20:15

Zichtbaar beduusd kwam Jan O. (40) vrijdagochtend de rechtbank binnen, samen met zijn advocaat. Hij vroeg nog voor de rechter het woord had genomen om uitstel van de strafzaak. O. stelde nog steeds te shaken van wat er niet veel eerder buiten de rechtbank gebeurde.

about:blankhttps://acdn.adnxs.com/dmp/async_usersync.html

Toen de 40-jarige een parkeerticket haalde werd hij opgewacht door de tegenpartij: zijn ex-vriendin en haar aanhangers. ,,Ik ben bij de keel gegrepen, ze hebben mijn dochter bedreigd en ze zeiden mij te willen martelen’’, zei hij.

Het was dan ook niet voor niets dat beide partijen gescheiden werden van elkaar. De kleine rechtszaal bleek te klein, waardoor werd uitgeweken naar een grotere zaal. De verdachte tegenover de rechter, aanhangers van zijn ex-vriendin op de bovenste verdieping achter glas.

‘Ik voelde me verraden en vernederd’

Toch werd besloten de zitting voort te zetten. Volgens de verdachte begon het allemaal toen hij erachter kwam dat zijn ex-vriendin de afgelopen jaren meerdere malen zou zijn vreemdgegaan, onder meer met haar bedrijfsleider. Bij de zaak op het Runshopping Centre kwam O. verhaal halen. Daar draaide het twee keer uit op een vechtpartij waarbij O. rake klappen uitdeelde.

,,Dat was een stomme actie van mij. Ik kwam erachter dat ze rotzooide met de baas, ik zat hoog in mijn emotie en wist niet wat ik moest. Ik had het niet moeten doen. Maar ik vind het niet normaal dat je rotzooit met andermans vrouw’’, legde hij uit. Het letsel was volgens de rechter behoorlijk, met een wond op het voorhoofd en een gebroken neus.

O. kon het niet verkroppen dat zijn ex-vriendin het contact helemaal had verbroken zonder uitleg te geven over de situatie. In een poging om met haar in contact te komen nam hij een besluit met vergaande gevolgen voor de dame in kwestie.

Hij zette pikante beelden van zijn ex-vriendin op het Snapchat-account van haar, waar hij de wachtwoorden nog voor had. Ook deelde hij die beelden met haar familieleden en vrienden. Hij deed hiermee volgens de rechter een poging haar te dwingen naar hem te komen om uitleg te geven. ,,Ik voelde me verraden en vernederd. Ik werd steeds radelozer.’’

Ook in openbaar liep het uit de hand

De afgelopen maanden kwam er dan ook meermaals politie aan te pas. O. werd drie keer aangehouden, kreeg gedragsaanwijzingen, een boksbeugel werd in beslag genomen en hij mocht niet in een straal van 500 meter komen van de winkel op het Runshopping Centre. Ook mocht hij geen contact zoeken met zijn ex-vriendin.

Het loopt echter weer uit de hand als de ex-partners elkaar treffen bij sportschool Big Gym in Deventer. O. wilde daar zijn openstaande factuur betalen, niet wetende dat zijn ex daar aan het sporten was. ,,Ik kreeg een bidon naar mijn hoofd gegooid en voor ik het wist had ze mensen opgetrommeld. Ik verschuilde me in het hokje van de manager, bang dat ze me te grazen zouden nemen.’’

Schermutselingen tussen de twee families hielden niet op. Ook op het afgelopen Deventer Stadsfestival zou het tot een vechtpartij zijn gekomen tussen de zus van O. en de ex-vriendin.

‘Ik til er zwaar aan’

De officier van justitie vond dat O. zwaar gestraft moest worden voor de mishandelingen en het online zetten van seksbeelden. ,,Het kan haar haar leven achtervolgen. Daarom til ik er zwaar aan en daar horen zware straffen bij.’’ Ze vond een taakstraf van 200 uur, twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en voorwaarden zoals een locatieverbod passend.

Advocaat Alwin Maarsingh vond die eis tegen O. te gortig. ,, Ja, hij heeft mishandelingen gepleegd en dat mocht hij niet doen. Maar er was geen sprake van dwang rond die pikante beelden. Mijn cliënt is juist degene die bang was door de incidenten zoals bij Big Gym.’’ Hij pleitte voor een taakstraf van 150 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk.

De rechter koos uiteindelijk voor de gulden middenweg. ,,Dat u haar zo aan de schandpaal nagelde is heel ernstig. Het is ook fout dat u iemand zo mishandelt. Buitenproportioneel zelfs. Het is belangrijk dat er een stok achter de deur komt.’’

O. kreeg uiteindelijk een taakstraf van 150 uur, twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en contactverboden met onder meer haar ex. ,,Ik hoef haar niet meer in mijn leven en al helemaal geen contact meer’’, sloot O. af.