Zij was slechts 15 jaar. Hij 30. Toch weerhield dat E. M. er niet van een seksuele relatie aan te gaan met een meisje van een kerk in Apeldoorn. De populaire jeugdleider hield via een geheim mailadres contact. Tot zijn vrouw erachter kwam. Nu, 13 jaar later, staat hij alsnog voor de rechter. ,,Het gaat mij door merg en been.’’
Phaedra Werkhoven 20-09-23, 16:11 Laatste update: 21-09-23, 09:07
Rectificatie: Per abuis is in dit artikel genoemd dat de verdachte en het slachtoffer lid waren van een kerk in Ugchelen. Dat is onjuist. Het betreft een kerk in Apeldoorn.
,,Die dag, 7 augustus 2010 staat in mijn geheugen gegrift”, leest de nu 29-jarige vrouw vanaf een papier voor. Het was een zaterdag zoals alle andere zaterdagen. Ze werkte op de markt. Ineens ging haar telefoon.
,,Je belde nooit, want we hadden alleen contact via het geheime mailadres dat jij had aangemaakt. Je fluisterde: ‘Ze is er achter gekomen’. De grond zakte onder mij weg.’’
,,Ik had een relatie met de populaire jeugdleider, die alle meisjes leuk vonden’’, aldus de vrouw. ,,Hij had zelfs seks met mij. Je zei dat ik zo volwassen was voor mijn leeftijd, dat ik zo fijn ongecompliceerd was. Nu weet ik dat je als 15-jarige niet volwassen voor je leeftijd kunt zijn. Je past je aan. Dat heb jij mij geleerd.”
Spijt
E. M. was zich, tot de brief van de politie afgelopen januari op zijn mat plofte, van geen kwaad meer bewust. Destijds, nadat zijn vrouw achter het geheime mailadres kwam, ontstond er een grote chaos in zijn hoofd en leven. Toen al heeft hij zijn spijt betuigd, waren er gesprekken met de ouders van het meisje, met de kerk, ging hij in therapie en naar een andere kerk.
Maar voor de vrouw was de zaak nog niet afgedaan. Zij ging door een moeilijk traject, het liet haar niet los. Doordat ze nu gaat trouwen wil ze een streep zetten. Opkomen voor zichzelf en haar recht. ,,Als er iets positiefs is uitgekomen, is het dat ik weet wat een gezonde relatie is. Ik ben opgestaan voor mezelf.”
Met de blik op M.: ,,De consequenties daarvan zijn alleen aan jezelf te wijten.”
Als er iets positiefs is uitgekomen, is het dat ik weet wat een gezonde relatie is
Hij was groepsleider van jongeren, samen met anderen, bij de kerk in Apeldoorn. Het doel was om jongeren met elkaar relaties te laten opbouwen en ook nog iets van het geloof bij te brengen. De jongeren bespraken daar wat ze thuis niet bespraken.
De ouders vertrouwden op een veilige situatie. Op het moment dat de relatie begon, die dus duurde van maart tot augustus, was E. M. niet de groepsleider van de betreffende vrouw, omdat ze naar een oudere groep over was gegaan. Ook buiten de kerk was er tussen hen contact.
Van een vrolijk zorgeloos meisje veranderde ze in een gesloten meisje. De kerk werd een onveilige plek. Ze bleef zitten in havo 4. Ze voelde zich slecht, dat zij degene was die iets met een getrouwde man had, dat zij verantwoordelijk was voor de ellende die eruit voorkwam. ,,Maar dat ik eigenlijk slachtoffer ben, is nooit openlijk uitgesproken.”
Ik vergeef je
Ook al heeft zij als 15-jarige het initiatief genomen, hij was een volwassen man, toen 30, jeugdleider waar iedereen tegenop keek. De vrouw van E. M, die ze goed kende omdat ze er vaak op zijn kinderen paste zei destijds tegen haar: ,,Ik vergeef je.”
Maar ze had moeten vragen: ,,Vergeef je mijn man?” Want het ging niet over vreemdgaan in een huwelijk, maar om seksueel misbruik. ,,Over dat onrecht spreek ik me uit. Niet alleen voor mezelf, ook voor andere meisjes.” In de zaal begint de vrouw van M. te snikken.
De rechter wil weten hoe E. M. er op terug kijkt. ,,Ik was verliefd, dat was wederzijds. Het kon niet, het was een scheve relatie, sowieso vanwege het leeftijdsverschil, maar dat heb ik toen niet voldoende beseft.”
Hij heeft wel meteen bij de nieuwe kerk open kaart gespeeld. ,,Ik ben geen jeugdleider meer en zal dat ook niet meer doen.” Nu beseft hij zeker dat zijn handelingen fout waren. ,,Ik had mezelf, maar zeker haar moeten beschermen tegen mijn eigen gevoelens.”
Het gaat mij door merg en been. Leed en pijn die ik heb veroorzaakt
E. M., verdachte
Het raakt hem de verklaring van de vrouw te horen. ,,Het gaat door merg en been. Leed en pijn die ik heb veroorzaakt. Ik snap dat ze zoekt naar recht en erkenning.”
Even draait hij zich om naar het slachtoffer: ,,Het is seksueel misbruik, wat ik heb gedaan.” Hij vertelt dat hij zijn 15-jarige zoon deze week alles heeft verteld. ,,Ik hoop dat hij mijn fouten niet gaat maken.”
De officier is niet overtuigd dat M. wel in iedere vezel voelt dat wat hij gedaan heeft strafwaardig is. Hij neemt het hoog op. Langdurig misbruik, ontstaan vanuit een vertrouwensrelatie vanaf 13-jarige leeftijd. ,,Vergaande handelingen in afhankelijkheid. Een 14- of 15-jarige is kwetsbaar en beïnvloedbaar. Als de echtgenote er niet achter was gekomen, was M. niet gestopt. We zien hoe ingrijpend en groot de schade is, ook op de lange termijn.”
Ontwrichtend
Hij eist 2,5 jaar gevangenisstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Dat betekent 20 maanden cel. Advocaat Maarsingh pleit tegen gevangenisstraf, omdat M. kostwinner is en die straf ontwrichtend zou zijn. ,,Het is lang geleden, hij heeft ook destijds al zure vruchten geplukt. En het slachtoffer heeft gezegd dat hij ‘niet de bak in hoeft’.” Hij hoopt op een werkstraf.
M. staart getroffen naar zijn handen.
De uitspraak volgt over twee weken.