Omstreden neuroloog Jan Bonte weer op vrije voeten: ‘Gebogen, maar niet gebroken’

De van bedreiging op sociale media verdachte neuroloog Jan Bonte is weer op vrije voeten. De inwoner van Oudleusen werd maandagavond door de politie aangehouden omdat hij de identiteit van undercoveragenten zou hebben gelekt op Twitter. Zijn account is daarna opgeschort.

Niek Megens 06-07-22, 15:40 Laatste update: 06-07-22, 15:53

Via een alternatief twitteraccount laat Bonte (50) weten dat hij is vrijgekomen: ‘gebogen maar niet gebroken’ schrijft hij. Zijn advocaat Alwin Maarsingh uit Deventer bevestigt de vrijlating. Hij kan nog niet op vragen ingaan. ,,Ik moet mijn cliënt nog spreken.’’ Politiewoordvoerder Ruud Visser laat weten dat het dossier ter beoordeling bij officier van justitie ligt. 

Intimidatie

Bonte, die bekend staat als een fel tegenstander van de coronamaatregelen, wordt verdacht van bedreiging van agenten op sociale media. De politie neemt dit hoog op. ,,Zo’n bericht of oproep werkt intimiderend en heeft niet alleen effect op de diender die het overkomt, maar zeker ook op zijn familie en teamgenoten’’, zegt politiewoordvoerder Ruud Visser hierover. 

Bonte werd maandag aangehouden omdat hij op zijn twitteraccount berichten zou hebben geplaatst waarin hij gegevens over aanhoudingseenheden van de politie deelde. Aanhoudingseenheden zijn politieagenten in burger die worden ingezet om raddraaiers en onruststokers met een snelle actie uit de mensenmassa te halen. 

Romeo’s

Tijdens coronaprotesten kwamen deze speciale agenten onder vuur te liggen.  Vanuit de hoek van coronacritici klonk het verwijt dat deze agenten – Romeo’s bijgenaamd – worden ingezet om te escaleren, zodat de politie demonstranten kan oppakken. Dit zou tijdens de boerenprotesten van de afgelopen weken ook weer gebeurd zijn.

Op zijn twitteraccount onthulde hij identiteitsgegevens van een agent. ‘Leuk dat je er morgen weer bij bent (…) Vergeet je je boksbeugel en je bivakmuts niet?’ schreef hij en sloot het bericht af met de hashtag #Romeos. 

Gevoel kwijtgeraakt

Op het alternatieve twitteraccount bedankte hij na zijn vrijlating de wijkagenten in Ommen en de politie in Zwolle. ‘Jullie hebben me laten zien dat er ook (veel) goede mensen bij de politie werken. Dat gevoel en die overtuiging was ik in de afgelopen twee jaren kwijtgeraakt.’

Bonte kreeg in februari van dit jaar te maken met een groep rondom de Groningse bioloog Klaas van Dijk. Deze groep diende klachten in tegen artsen die zich in hun ogen niet aan de regels en coronarichtlijnen van hun beroepsgroep houden. In 2020 nam het Ikazia ziekenhuis afscheid van Bonte, onder meer vanwege zijn opvattingen over de mondkapjesplicht.

MEER NIEUWS