Een man werd op een zomerse dag in 2020 bij de IJssel in Deventer ‘op zinloze manier afgetuigd door een groep mannen’, zo omschreef de officier van justitie het gisteren. Het Openbaar Ministerie heeft twee personen op het oog als verdachten.
Michiel Satink 13-06-22, 15:59 Laatste update: 13-06-22, 19:35
Met een getatoeëerd lichaam, lange staart en hangende snor is de 51-jarige Pieter M. een redelijk makkelijk herkenbare verdachte. ,,Ik zie mezelf op de beelden’’, zegt hij als in de rechtszaal het staartje van een akelige confrontatie op de Kapjeswelle nabij de IJssel wordt getoond.
Twee maanden na dit voorval had de politie nog geen enkel idee wie de verdachten waren, bleek onder meer uit een oproep gedeeld in het televisieprogramma Onder De Loep. M. ontkent een klap uitgedeeld te hebben. Juist hij kreeg een klap, ging neer en zag vlak erna dat de aangever zelf op straat viel. Daarna plukte M. naar eigen zeggen de man van de straat. ,,Je laat ‘m toch niet zomaar aanrijden door die auto’s, toch?’’ zei hij op de vraag van de officier waarom hij de man hielp die hem dan net zou hebben neergeslagen.
Naast hem in het beklaagdenbankje zat de zwijgzame Nick B. Hij was tot voor kort – net als M. – een fanatiek Go Ahead Eagles-supporter. B. ziet inmiddels dat er ‘meer is dan alleen voetbal’. Hij werd door twee agenten, die regelmatig supporters begeleiden, herkend als de man met ontbloot bovenlijf die tussen de vechtende mannen stond. ,,Ik was daar niet bij’’, zei hij. B. werd herkend aan zijn grote tatoeage op zijn rug. ,,Ik ben niet de enige met een tatoeage op zijn rug’’, reageerde hij.
Cafébezoek
Daar bij de rivier was kennelijk op 2 augustus 2020 ’s avonds een groep supporters wat aan het drinken na een eerder cafébezoek. Het was aan het schemeren toen het slachtoffer werd afgetuigd. M. was daar die avond wat aan het drinken, zei hij. Het latere slachtoffer was aan het filmen en M. zei daar wat van. Niet lang daarna werd het slachtoffer per ambulance afgevoerd.
De officier van justitie geloofde de verklaringen van de verdachten niet. Mede omdat de zaak al wat ouder is, eiste hij tegen beide mannen een werkstraf van 150 uur. De beide advocaten vroegen om vrijspraak. Volgens advocaat Alwin Maarsingh hadden getuigen het over een groep ‘jonge gasten’ die op het slachtoffer in sloeg. M. was op dat moment net geen 50 jaar oud.
De uitspraak volgt op 27 juni.