Verdachte van brandstichting en bedreiging in Deventer: ‘Ik hoor niet thuis in de gevangenis’

Soms weet de 39-jarige T.M. door zijn psychoses niet meer wat hij doet. Maar een scooter in de fik steken met de kans dat de brand overslaat naar een appartementencomplex, zoiets doet hij niet, zei hij vandaag tegen de rechters.

Michiel Satink 23-02-21, 12:31

Schizofrenie in combinatie met wiet en coke, daar wordt de voorzitter van de rechtbank in Zwolle nerveus van, zegt ze tegen de verdachte uit Deventer. ,,En dat baart de mensen in uw appartementengebouw ook zorgen.’’ Zou een behandeling voor uw stoornis geen goed idee zijn, vraagt ze hem. ,,Dat wil ik ook graag. Ik hoor niet thuis in de gevangenis, ik vind dit helemaal niks. En ik mis mijn kinderen.’’

M. zit al enkele maanden vast op verdenking van het in brand steken van een scooter. Maar ook staat hij terecht voor een bedreiging met een vuurwapen, meerdere diefstallen, beledigingen en een bedreiging. Het ernstigste feit is de brandstichting. Op 3 oktober brandden een scooter en twee fietsen uit bij de toegangsdeur tot een appartementencomplex. Een regenpijp smolt, zo dicht was het vuur bij het gebouw. 

Folders

,,Ik heb dat niet gedaan mevrouw’’, weet M. zeker. Hij is op beelden te zien maar dat was omdat hij folders aan het bezorgen was. De scooter is van iemand die hem bedreigd heeft, zei M. Ook het gros van de andere feiten ontkent hij, behalve een diefstal in de Jumbo. ,,Als ik honger heb begin ik vast te eten’’, zei hij alsof het normaal was. Maar iets nuttigen voordat je het hebt afgerekend, is in feite diefstal, zei de voorzitter. ,,Maar ik was zo ver weg dat ik dat toch heb gedaan’’, zei M.

Vooral die psychische staat roept bij de rechtbank vragen op. Deskundigen keken daar naar maar adviseerden de rechters niet om hem een tbs met voorwaarden op te leggen. Toch wilde de officier van justitie daar meer informatie over. En als deskundigen daarover opnieuw bevraagd worden, moet de zitting later vervolgd worden. 

Kliniek

Advocaat Alwin Maarsingh wil dan wel dat M. daar niet maandenlang in de cel op hoeft te wachten. Over twee weken kan hij in een kliniek terecht. ,,En dan wil ik in de tussentijd de deskundigen vragen waarom ze tbs een brug te ver vinden.’’ De rechtbank wees de verzoeken toe. In juni wordt de zaak vervolgd en M. komt in een kliniek zodra daar plek is. Dat zorgt voor opluchting bij de verdachte. ,,Dank u wel mevrouw. Ik ga daar mijn best doen.’’

MEER NIEUWS