In een loods op industrieterrein Kuipersveld in Apeldoorn is onlangs 120.000 kilo steenkool gevonden, waar mogelijk 15 procent cocaïne in was ‘opgelost’. Een vondst die in verband staat met het oprollen van een cocaïnewasserij in Nijeveen. Wat gebeurde er in Apeldoorn?
Arjen ten Cate, Stefan Keukenkamp 22-09-20, 19:31 Bron: de Stentor
Aan de buitenkant van de opslagloods herinnert bijna niets meer aan de grote inval die de politie hier begin augustus deed. Alleen de voordeur verklapt het geheim. ‘’Drugspand gesloten”, staat er in grote letters op een opgeplakt papier. ,,Het is verboden dit pand te betreden.”
Bestrijding
Een buurman, die anoniem wil blijven, vertelt in de deuropening van zijn bedrijf in alle rust het verhaal. ,,Ik was op vakantie tijdens de inval. Dus de politie heb ik hier zelf niet gezien. Maar ik begreep dat ze met nogal wat materieel binnen zijn gevallen.” Bij zijn weten, waren zijn buren vooral in de weer met bestrijdingsmiddelen. ,,Dat heeft die huurder me zelf verteld.”
Daar zag hij die steenkool wel liggen, maar hij had geen idee dat dat werd gebruikt voor dit soort praktijken
Alwin Maarsingh, Advocaat
Steenkool
In de Apeldoornse loods werd volgens de Landelijke Eenheid van de politie 120 ton steenkool in beslag genomen. In die kolen zou mogelijk cocaïne vermengd zijn, zo stelde de politie. Bij het pand werd een 21-jarige man door een arrestatieteam in de boeien geslagen en geblinddoekt afgevoerd.
De opgepakte twintiger is een medewerker die niets vermoedend bezig was in de loods, waar een bedrijfje werd opgestart voor de bestrijding. Al snel kwam de man op vrije voeten, hij is nog wel verdachte.
Geen idee
Volgens zijn advocaat Alwin Maarsingh hebben de medewerker en het bedrijf dat de loods huurde niets met de cocaïne te maken. ,,Daar zag hij die steenkool wel liggen, maar hij had geen idee dat dat werd gebruikt voor dit soort praktijken”, vertelt Maarsingh. Naast de aanhouding nam de politie ook vaten in beslag en een vrachtwagentje.
Zijn baas, de eigenaar van het bestrijdingsbedrijf en huurder van de loods, is geen verdachte en is ook niet verhoord. Hij zegt van niets te weten, maar wil ‘in het belang van het onderzoek’ niet zeggen hoe de steenkool in de door hem gehuurde loods terecht kwam.
Cokemanege
De loodsen in Apeldoorn en Elshout staan volgens de politie in verband met de manege in Nijeveen. Daar werd op datzelfde moment de grootste cocaïnewasserij van ons land ontdekt. Een groep Colombianen, de manegehouder Jan B., twee andere Nederlanders en een Turk werden gearresteerd.
Volgens bronnen rond het onderzoek kwam de politie eind juni op het spoor van de wasserij. Transporten van en naar de wasserij leidden de politie naar loodsen in Apeldoorn en Elshout.
Chemisch proces
Bij een cocaïnewasserij wordt de drugs via een chemisch proces teruggewonnen uit een product waar het in verwerkt – en verstopt – is. In dit geval dus steenkool. Uit een brief van de gemeente Apeldoorn, die deze krant in heeft gezien, staat dat in enkele kolen vermoedelijk 15 procent cocaïnebase zou zijn gevonden, het stofje dat uiteindelijk in cocaïne omgezet kan worden. Het Openbaar Ministerie wil niet op dit percentage ingaan. ,,Dat wordt onderzocht bij het Nederlands Forensisch Instituut”, laat een zegsvrouw weten.
Sluiting
De gemeente Apeldoorn erkent bij monde van woordvoerder Roel van Vemde dat het pand zes maanden dicht moet blijven. Volgens de eigenaar van de loods was dat eerder langer: een jaar. ,,Ze hebben het aantal maanden teruggebracht, omdat ik er eigenlijk weinig aan kon doen. De huurder heeft netjes alle papieren getekend. Bovendien zaten ze er pas sinds mei in, dus maar enkele maanden.”
De eigenaar – die anoniem wil blijven, maar wiens naam bij de redactie bekend is – wil de sluiting terugdraaien. ,,Mij valt niets te verwijten, dat staat ook in een brief die de gemeente me stuurde, toen de sluiting van een jaar werd teruggebracht naar zes maanden.”